WebCampZg – konferencija dobrih vibracija

U prethodnom postu sam pisao o pripremama za odlazak na prvu konferenciju WebCampZg. Sada, kada su prošla tri dana od njenog završetka i kada su se svi utisci sumirali, mogu reći da su moja očekivanja u potpunosti ispunjena. Konferencija je bila besplatna i u njenoj organizaciji je učestvovalo više programerskih zajednica iz Zagreba. U razgovoru sa nekima od njih može se primetiti njihova posvećenost i želja za napretkom cele zajednice. Iz toga je i proistekao ovaj događaj čija je organizacija bila na najvišem mogućem nivou. Predavanja su počinjala i završavala se tačno u minut tako da ste sa lakoćom mogli ispratiti ono što ste planirali. Svi predavači su bili dovoljno glasni, jasni i odlično pripremljeni. Pitanja su se mogla postaviti kako na samom predavanju tako i na pauzama.

Predavanja koja sam pratio

Plan koji sam postavio sam ispoštovao u celini i mislim da sam napravio dobar izbor. Svako predavanje je bilo kvalitetno na svoj način a svi predavači su dobro vladali materijom koju su prezentovali.

Josip MaslaćApache Solr – zašto i kako ga koristiti

Predavač je ukratko predstavio šta nam nudi ovaj servis koji u pozadini ima moćni Lucene. Najprostije rečeno ukoliko je broj vaših zapisa u tabeli poprilično veliki te više nije moguće koristiti pretragu pomoću SQL komande LIKE onda je ovo idealno rešenje za vas. Pored ovoga servis još nudi i indeksiranje velikih količina tekstualnih podataka kao i  njihovo brzo pretraživanje, full-text pretraživanje, grupisanje rezultata pretraživanja po više kriterijuma kao i integraciju sa više sistema za upravljanje bazama podataka. Josip je preneo svoje iskustvo i dobre rezutate koje je dobio primenom ovog servisa. Ono što mene dalje interesuje jeste kakva je praksa i šta se radi kada se koriste NOSQL rešenja (konkretno MongoDb), kakvi su rezultati u korišćenju ovog servisa sa njima. Prezentaciju sa ovog predavanja možete pogledati na ovom linku.

Alesandro Slepčević – Što sve developeri rade da nama hosterima zakompliciraju život?

Predavač je pokazao da pored administracije ima i izuzetno dobro znanje i razumevanje u razvoj web aplikacija. Ukazano je na greške koje programeri često prave i koliko nedovoljno vode računa o sigurnosti i optimizaciji. Kao glavne krivce za spor rad svojih aplikacija programeri svaljuju na hardver i na hosting provajdere. Umesto da se primene jednostavne tehnike optimizacije (da uvedu cache, optimizuju resize slika, uvedu captcha tamo gde treba), najčešće se problemi skalabilnosti rešavaju kupovinom novog hardvera što je u svakom slučaju skuplja varijanta.

Zdeslav VojkovićFlask – Python web microframework

Predstavljen nam je jednostavan Python framework, njegove prednosti i nedostaci. Takođe se osvrnuo i na mane Djanga kao vodećeg frameworka u Python-u. Najjači utisak na mene ostavio je sam kraj kada se na slajdu pojavila sledeća rečenica – “While you were arguing about Rails vs Django vs Flask a bunch of people shipped with PHP”. Ovo je najbolji odgovor svima onima koji su smejali na konstataciju da je PHP ozbiljan jezik! Prezentaciju sa ovog predavanja možete pogledati na ovom linku.

 

Ilija Studen – Active Collab

Sjajna priča o uspesima i neuspesima. Ukoliko ste se duboko zakopali u nekom projektu prva stvar koju treba da uradite jeste da treba da prestanete da kopate. Skratite funkcionalnosti što je moguće više i izbacite prvu verziju softvera što pre a naredne verzije što češće u malim koracima. Dođite na nivo da vam izbacivanje novih verzija bude normalna pojava a ne veliki događaj. Jedna osoba u timu mora biti zadužena da predstavlja interese klijenta i ona treba da označi da je neki zadatak završen a ne programer. Ilija je naveo da bi u razvoj novog Open Source projekta ušao samo ako iza toga stoji i kompanija a ne samo zajednica sa čime se ja apsolutno slažem.

Merlin Rebrović –  Programiranje je samo pola priče

Predavač je istakao kako je najveći problem u realizaciji nekog projekta komunikacija. Onaj ko pored dobrog tehničkog znanja poseduje i dobru veštinu komunikacije predstavlja modernog superheroja Web developmenta. Vrlo je bitno napraviti dobru skicu rešenja pa makar i uz korišćenje olovke i papira. Nakon toga dobro bi bilo napraviti najjednostavniji prototip jer “slika vredi 1000 reči a prototip vredi 1000 slika”. Na kraju se povela rasprava o tome ko ima veći ego – programeri ili dizajneri o čemu je Merlin čak i napisao blog post nakon konferencije. Mišljenja sam da ego ne treba vezivati za profesije već za ljude. Onaj ko nije spreman da trpi kritiku večito će praviti iste greške i imaće ozbiljnih problema u sopstvenom napredovanju. Prezentaciju sa ovog predavanja možete pogledati na ovom linku

Dražen LučaninOpenStack – izgradite svoj oblak!

Dražen se u poslednje vreme bavi izučavanjem OpenStack-a – konkurencije AWS-a. Pandam za EC2 je Nova a za S3 – Swift. Uz pomoć ovog alata (koji je open source i dostupan preko github-a) možete da napravite svoj lični kućni oblak – dovoljno je samo malo truda, rada i vremena. Odlična zanimacija za sve one koji vole da se igraju sa moćnim tehnologijama. Prezentaciju sa ovog predavanja možete preuzeti ovde.

Goran Peretin – Razvoj distribuiranih web sustava

Predavač nam je predstavio odličan primer jednog velikog distribuiranog sistema. Takođe smo se ponovo uverili da na Web-u uvek možemo imati više rešenja istog problema a da razlika u ceni implementacije može da bude višestruko različita. Goran nam je najpre predstavio jedno, skuplje, rešenje mahom zasnovano na Heroku i AWS da bi zatim zamenio celu arhitekturu sa Hetzner-om. Finansije su daleko na strani ovog drugog rešenja ali sve ima svoje prednosti i mane. Predavač nam je preporučio da koristimo Papertrail kako bi što lakše upravljali sa log porukama sa više servera. Više o samom sistemu možete pogledati na prezentaciji.

Luka Kladarić – Organizacija developmenta u internacionalnom dev teamu

Luka je još jednom potvrdio da je sjajan predavač bez obzira na to da li govori o usko stručnim ili o temama koje se više tiču menadžmenta. Predstavljen nam je način rada na deviantart-u – veoma posećenom i popularnom sajtu. Ne postoji stalna hijerarhija među programerima i za svaki projekat se postavlja organizacija. Ne postoje predugački projekti. Predložio nam je da koristimo Phabricator – odličan alat za code review i praćenje grešaka. Na kraju predavanja Luka je izneo zanimljivu konstataciju – il budi dobar il budi glasan! Ja mogu samo da konstatujem da je on uspeo i u jednom u drugom.

Aljoša Mohorović – Kako pretjerati s jednostavnom idejom?

Ukoliko razmišljate o korišćenju Heroku ekosistema, Aljoša će svakako biti najglasniji među onima koji će vas u to podržati u tome. Predavač nas je ubedio da ova, ne baš jeftina platforma, zapravo predstavlja web budućnosti tj platformu kao servis(PaaS). Samo par komandi dele naš kod od produkcione faze. Programeri ne treba da se fokusiraju na servere već isključivo na svoj kod. Glavni cilj jeste proizvod a ne razvoj procesa i servisa potrebnih za njihov razvoj. Ostaje nam da mu verujemo na reč i da zavučemo ruke malo dublje u džep ne bi li priuštili ovaj servis. Prezentaciju sa ovog predavanja možete pogledati na ovom linku.

Saša JurićErlang u praksi

Prvi moj utisak nakon predavanja je bio – ovo je igračka za veliku decu.  Erlang je jezik koji je nastao u Ericssonu a danas ga možemo videti u primeni u sistemima kao što je Facebook, Heroku, AWS, CouchDB, RabbitMQ i mnogim drugim. Koristi se kada vam je potrebna visoko skalabilna aplikacija sposobno da odgovori velikom broju zahteva u sekundi tj u bankarskim, e-commerce i aplikacijama za ćaskanje (instant message).  Saša nam je na dobar način predstavio ovu “tešku artiljeriju” i svaka mu je reč bila na pravom mestu. Najviše mi se svidelo kada je rekao da ćemo odmah “duboko zaroniti”. Nadam se da ću jednog dana smognuti snage da se oprobam u ovim dubinama. Prezentaciju sa ovog predavanja možete pogledati ovde

Tomislav Capan – Razvoj u distribuiranim timovima uz Kanban i Trello

Dok nisam poslušao ovo predavanje mislio sam da znam kako se koristi Trello. Nakon ovoga shvatam da sam mnoge stvari radio totalno pogrešno. Tomislav nas je proveo kroz čitav proces rada u jednom distribuiranom internacionalnom timu. Najpre nam je objasnio pojam Kanbana, sistema koji potiče iz privrede i uz pomoć kojeg se tačno zna šta, koliko i kada se proizvodi. Zatim je prešao na njegovu primenu u vođenju IT tima sa velikim nivoom slobode koja zapravo znači visok nivo odgorovnosti – kako lične tako i timske. Zadatke može da kreira i preuzima svako u skladu sa svojim potrebama i mogučnostima. U svakom trenutku se može videti na čemu radi svaki član tima, gde je usko grlo, kako se nekome može pomoći. Mislim da ću nakon ovoga Trello koristiti i više i bolje jer sam se na praktičnom primeru uverio u njegovu moć. Prezentaciju sa ovog predavanja možete pogledati na ovom linku.

Senko Rašić – Tri koraka do boljeg koda – unit testing, code reviews, automatizirani build

Senko nas je ubedio da uporedo sa pisanjem naših aplikacija pišemo i unit testove za njih. U njegovoj firmi, Dobar kod, ovo se pokazala kao dobra praksa budući da je poboljšan proces rada i kvalitet razvoja. Pregled koda je obavezan pre svakog spajanja aplikacije. Ovo je idealan momenat kada programeri jedni drugima pregledaju kod bez obzira na nivo iskustva. Treba imati na umu da se kritikuje kod a ne čovek (ovde bi se ponovo mogla povesti priča o velikom egu). Svi programeri su upućeni u svaki deo koda a juniori mogu da nauče od iskusnijih kolega kako se rešavaju određeni problemi. Prezentaciju sa ovog predavanja možete pogledati na ovom linku.

Šta mi je donela konferencija

Nikad mi se nije desilo da u jednom danu čujem toliko korisnih informacija, naučim dosta toga, uočim koliko i gde grešim. Lista zadataka koje sam sebi zadao poprilično je velika i iskreno se nadam da ću većinu uspeti da ostvarim. Kada budem pisao moje ciljeve za 2013. godinu najveći deo činiće ovi zadaci. Neke stvari u svom radu i organizaciji moram promeniti. Ovde najviše mislim na poboljšanje komunikacije, pisanje boljeg koda praćenog unit testovima i što češćim izbacivanjem novih, funkcionalnih, verzija softvera.

Par reči za kraj

Organizatori su pokazali da su spremni za ovako velike događaja. Svi mi kada nešto radimo ponovo trudimo se da to bude bolje nego prošlog puta. Mislim da momci imaju težak ali ne i nemoguć zadatak da to učine. Očekujem da je ovo samo početak jedne dobre priče koja će se ponavljati dugo godina i čiji ću učesnik zasigurno biti. Na kraju mogu reći – sve pohvale i veliko hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *