U susret konferenciji WebCampZg

Negde početkom oktobra na twitter-u sam došao do informacije da će se u Zagrebu krajem novembru održati konferencija na temu web razvoja. U tom trenutku sam znao samo jedno – da se obavezno moram naći tamo. Nikada ranije nisam imao priliku, iz raznoraznih razloga, da se nađem na nekoj konferenciji te ovako nešto nipošto nisam hteo da propustim. Ubrzo je određen tačan datum konferencije, 24.11. i pušten je prvi kontigent karata. Posebno bih naglasio da su karte besplatne – dovoljno je bilo prijaviti se. Bio sam dovoljno brz pa sam uzeo jednu od prvih 100 early bird karata koje su planule nekoliko sati od puštanja. Nakon toga organizatori su objavili spisak izabranih predavanja i pustili drugi deo karata koje su se takođe razgrabile. Ma koliko bio oduševljen izborom predavanja moram priznati da sam se ubrzo našao u velikoj muci shvativši da moram odlučiti koja predavanja neću pratiti.

Moja izabrana predavanja

Svaki duel istovremenih predavanja bio je izuzetno tesan i moja tehnološka orjentacija je presudila u najvećem broju slučajeva dok sam na nekim mestima baš zapeo i jedva presekao šta da izaberem.

 

Vreme Naslov predavanja
10:00 Josip Maslać – Apache Solr – zašto i kako ga koristiti
10:30 Alesandro Slepčević: Što sve developeri rade da nama hosterima zakompliciraju život?
11:00 Zdeslav Vojković: Flask – Python web microframework
11:30 Ilija Studen: Active Collab
12:00 Merlin Rebrović: Programiranje je samo pola priče
12:30 Dražen Lučanin: OpenStack – izgradite svoj oblak!
14:00 Goran Peretin: Razvoj distribuiranih web sustava
14:30 Luka Kladarić: Organizacija developmenta u internacionalnom dev teamu
15:00 Aljoša Mohorović: Kako pretjerati s jednostavnom idejom?
15:30 Saša Jurić: Erlang u praksi
16:00 Tomislav Capan: Razvoj u distribuiranim timovima uz Kanban i Trello
16:30 Senko Rašić: Tri koraka do boljeg koda – unit testing, code reviews, automatizirani build

 

Značaj odlazaka na konferencije

Sa velikim pravom mogu reći da se naša struka u ovom trenutku najbrže razvija i napreduje. Potrebno uložiti ogromnu energiju kako bi se sve ispratilo i kako bi ostali u toku sa dešavanjima. Svako od nas mora da uči u trku ne bi li išao u korak sa tehnologijom.

Neke od konferencija sam bio u prilici da pratim preko live stream-a. Nisam bio u mogućnosti lično da prisustvujem i to je bilo odlično rešenje u tom trenutku. Većinu predavanja sam poslušao (nisam odgledao) ali neretko su me prekidali te nisam bio u prilici da posvetim punu pažnju celom događaju. Teško je očekivati da možete sedeti ceo dan na jednom mestu slušajući predavanja. Praksa u kojoj sam gledao snimana predavanja pokazala je da sam retko kada uspevao da poslušam predavanje ukoliko je ono duže od 45 minuta. Takođe sam uspevao da pogledam svega dva do tri predavanja jer u međuvremenu naiđu novi sadržaji, vreme prođe i ne stignem da pogledam ostatak ma koliko me zanimalo.

Na konferencijama je vrlo bitno upoznavati se i družiti sa ljudima iz iste branše. Mislim da se svako od nas i suviše druži sa mašinama i društveno deluje upravo preko njih – red je da ih, makar na trenutak, ostavimo po strani.

Ekipa

Na konferenciju krećem u društvu zanimljivih momaka – Nikole Pajića, Marka Lečića, Aleksandra Varničića i Ivana Đurđevca. Mislio sam da je najbolje da vam se oni lično predstave, kažu svoje motive za odlazak i objasne šta je to što ih najviše zanima da čuju na konferenciji.

[embedplusvideo height=”298″ width=”480″ standard=”http://www.youtube.com/v/GWv5FmcINQ4?fs=1″ vars=”ytid=GWv5FmcINQ4&width=480&height=298&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep6159″ /]

[embedplusvideo height=”298″ width=”480″ standard=”http://www.youtube.com/v/Akd-inOn8Y0?fs=1″ vars=”ytid=Akd-inOn8Y0&width=480&height=298&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep7137″ /]

[embedplusvideo height=”298″ width=”480″ standard=”http://www.youtube.com/v/AMBsd2F2xq0?fs=1″ vars=”ytid=AMBsd2F2xq0&width=480&height=298&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep2946″ /]

Kao što se vidi ekipa je spremna. Vidimo se na konfereniji!

2 thoughts on “U susret konferenciji WebCampZg

  1. Momci,

    hvala što ste došli i nadam se da smo ispunili vaša očekivanja! Ovo je po meni tek početak razvoja jedne lijepe priče, a do sljedećeg WebCampa volio bih da ostanemo svi u kontaktu, što privatno, što preko mjesečnih meetinga grupa.

    Pozdrav iz Zagreba 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *